TSO CLUB OOK VOOR PLEINWACHT

Pesterijtjes, ruzietjes, maar soms ook erger… Op het schoolplein komt van alles voor. En natuurlijk heeft dat zijn weerslag op de lessen na de lunchpauze. Hoe kun je ervoor zorgen dat kinderen veilig zijn én zich veilig voelen op het schoolplein? En niet minder belangrijk, hoe kun je er voor zorgen dat leerkrachten van hun welverdiende en ook (brood)nodige pauze kunnen genieten?

Aandacht voor het plein

Scholen doen van alles om te zorgen dat de lunchpauze georganiseerd en plezierig verloopt; omgangsregels, antipestprotocol, oplettende sutveillance en soms nog wel meer. Maar in de uitvoering van al deze maatregelen is het schoolplein nog weleens een ondergeschoven kindje. Een school kan veel tijd steken in de veiligheid in de klas, maar op het schoolplein geldt nog vaak het recht van de sterkste. Juist op het schoolplein gebeuren dingen die ook in het schoolgebouw zelf niet mogen gebeuren.

Adequaat toezicht

Soms is er te weinig toezicht op wat er op het schoolplein gebeurt. Voor leerkrachten die soms uit nood een pleinwachttaak hebben, kan het ondoenlijk zijn om het geheel te overzien, zij zijn gefocust op hun eigen klas met hun eigen kinderen en de les na de pauze. Er gebeuren dingen die in de klas niet zo snel zullen voorvallen. Juist om die reden kan gespecialiseerde pleinwacht een uitkomst zijn.

Heldere pleinwachttaken

De pleinwacht begeleidt het spelen van de kinderen. Daarmee kunnen conflicten worden voorkomen of in de kiem gesmoord. De pleinwacht kan kinderen die aandacht nodig hebben bij het spel betrekken. Ook kan de pleinwacht het spel initiëren. Op die manier is de pleinwacht méér dan alleen maar surveilleren.

Activiteitenzones

Door verschillende leeftijdscategorieën en interesses is het schoolplein soms een onrustig en onoverzichtelijk geheel. Dit kan voorkomen worden met verschillende gebruiksfuncties van het plein. Bijvoorbeeld door verschillende herkenbare zones. Zo geef je aan waar mag worden geravot of waar een kind ongestoord wat rond kan lummelen. Een bewust vormgegeven lunchpauze bezorgt de leerkracht in de middag kinderen die beter handelbaar zijn.

Duidelijke regels

En uiteraard is duidelijkheid aangaande gedragsregels voor de kinderen van groot belang. Regels dienen begrijpelijk en eenduidig geformuleerd te zijn. Ook de sancties op overtreding moeten bevattelijk zijn en consequent door iedere pleinwachtmedewerker op dezelfde wijze worden toegepast.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Een effectieve manier om de sociale veiligheid op het schoolplein te vergroten, is door oudere kinderen een taak te geven (zonder dat ze echt verantwoordelijk zijn). Onderschat niet de kwaliteiten van aankomende pubers. Ze kunnen bijvoorbeeld spelmateriaal beheren of de pleinwacht assisteren bij het spel van kleintjes. Ze zullen zich daardoor gerespecteerd voelen en ook zélf respect opbrengen.

Structurele aanpak

Om het schoolplein en het klimaat op het schoolplein te optimaliseren kan het best worden aangeklopt bij een organisatie die al ruimschoots ervaring heeft met de reguliere Tussenschoolse Opvang, zoals TSO CLUB. Denk je dat ook voor jouw school een gestructureerde en kundige pleinwacht (mogelijk zelfs inclusief lunchtoezicht) een uitkomst kan zijn voor de rust van zowel de kinderen als de leerkrachten? Aarzel dan niet en neem gelijk contact op met onze bovenschoolse tso-coördinator Judith van Velzen op 0621 975 674 of mail naar pleinwacht@tsoclub.nl.